blok sign

intro (home page)

PARTICULIER

aan-/verbouw 1
aan-/verbouw 2
nieuwbouw 1
nieuwbouw 2
nieuwbouw 3
nieuwbouw 4
nieuwbouw 5
nieuwbouw 6

ZAKELIJK

re-vitalisatie
multifunctioneel
kantoor
winkel
industrieel 1
industrieel 2

RECREATIE

clubschip
clubhuis

CONCEPT

waterwonen 1
waterwonen 2
flexwoning

GEGEVENS

overzicht
adres
links

VISIE (vervolg)

Citaat: eens vroeg architectuurhistoricus Joseph Rykwert aan zijn collega architect en schrijver Witold Rybczynski “kun jij je iets voorstellen bij het mooiste huis ter wereld?” Diens antwoord was: “o ja, gemakkelijk, het mooiste huis ter wereld is het huis, dat je voor jezelf bouwt”!

Inderdaad, want “mooi” heeft hierbij een specifieke betekenis. Het zelfgebouwde huis is het mooiste huis ter wereld, zoals alle ouderparen hun zelfverwekte kind de mooiste baby van de wereld vinden, zelfs als het voor ieder ander een onooglijk mormel is. MOOI duidt hier niet op objectieve schoonheid (wat is dat eigenlijk? Én deze vraag zou ik willen voorleggen aan alle medebeoordelaars), maar op de intensiteit van de betrokkenheid. Maar ik denk ook weleens: “Het driedimensionale stempel van Nederland is de strengste gelijkvormigheid, die er bestaat in de wereld!” (Maar mogeljk zitten we al enige tijd op een keerpunt).

“FORM FOLLOWS FUNCTION” (citaat amerikaanse architect Louis Sullivan) Maar misschien moet de functie niet meer de vorm bepalen, maar is de vorm de functie zelf. OF, zoals Andy Warhol ooit heeft opgemerkt: “vorm en functie versmelten tot een eenheid!”Maar hoe het ook zij: ONTWERPEN is en blijft in hoge mate een imaginair proces, onderhevig aan vele onvoorziene invloeden, blijft derhalve redelijk onvoorspelbaar, want vanuit bepaalde schemerlagen kunnen weer totaal onverwachte invalshoeken ontstaan. Het is en blijft dus altijd enigszins arbitrair en is daarom nooit totaal esthetisch te duiden, alhoewel het te ver voert om het als een momentopname te beschouwen.... alhoewel, alhoewel, op een ander moment vanuit een andere emotie en/of gemoedstoestand.... wordt het weer eventueel totaal anders.

ECHTER nogmaals de wensen, verlangens, emoties en dergelijke van de toekomstige bewoners en gebruikers zouden bij dit proces slechts en alleen de allerbelangrijkste prioriteiten moeten zijn. <<

f042 mist
f043 mist
f044 mist


Breda
Nieuwbouw stadsvilla.

Volgende pagina